×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Včelařská odborná exkurze

Včelařská odborná exkurze

01. 06. 2017

Ve čtvrtek 25.5.2017 se žáci z 2. a 3. ročníku oboru VČELAŘ zúčastnili odborné jednodenní exkurze. První zastávkou byla rodinná farma manželů Lískovcových v obci Nebřežiny nedaleko Plas. Zde se naši studenti seznámili s provozními metodami včelaření s nízkými a vysokými nástavky přímo v praxi.

Následovalo Západočeské muzeum v Plzni, kde probíhala velmi zajímavá výstava Společenský život hmyzu. Expozice umožnila nahlédnout do úžasného světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů společenského hmyzu a pozorovat celou škálu sociálního chování od primitivních forem až po vytváření vysoce organizovaných a strukturovaných společenství. Prostřednictvím textů, obrázků, fotografií, exponátů ve vitrínách a živého hmyzu v insektáriích přiblížila základní témata týkající se sociálního života hmyzu; převážně hmyzu eusociálního, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných společenstvích, jejichž fungování je založeno na dělbě práce a spolupráci jedinců při zajišťování základních životních potřeb. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel. Poučná byla i poznávačka dřevin a bylin v městském parku.

Poslední zastávkou byla Školní zahrada v přírodním stylu – vybudovaná v areálu Mateřské školy v Manětíně. Byla bohatou inspirací pro stavbu hmyzího hotelu a ukázkou spolupráce více subjektů pro tvorbu obdobných projektů.

Další aktuality

Smysluplná brigáda během letních prázdnin.

Místní kolo soutěže YPEF (Young People in European Forests) Jako již tradičně, tak ...

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky oznámili další nález sršně asijské ...

Další aktuality