×
Co hledáte?
Úvod . Události . Představujeme vám nové hvězdy Střední lesnické školy Žlutice, kteří zabojovali na mezinárodní soutěži ,,Dřevorubec junior 2022“

Představujeme vám nové hvězdy Střední lesnické školy Žlutice, kteří zabojovali na mezinárodní soutěži ,,Dřevorubec junior 2022“

06. 05. 2022

Stává se již tradicí, že se vybraní žáci oboru Lesní mechanizátor vydávají do oblasti krásných křivoklátských lesů, kde se na půdě Střední lesnické školy a Středního odborného učiliště Křivoklát Písky setkávají mladí evropští dřevorubci, aby se zúčastnili soutěžní přehlídky žáků v práci s motorovou pilou.

Nejinak tomu bylo i letos, kdy se v soutěži Dřevorubec junior 2022 ve dnech 27 – 29. dubna utkalo celkem 30 závodníků z šesti zemí, včetně soutěžících z Rakouska. Již tradiční závodníci ze Srbska bohužel letos nedorazili, a naopak nově dorazili soutěžící ze Slovinska. Střední lesnickou školu Žlutice reprezentovali žáci 3. ročníku Martin Hutaj a Václav Pěnkava.

Soutěž probíhala přesně v souladu s mezinárodními pravidly, podle kterých se soutěžilo v disciplínách: výměna řetězu, kombinovaný řez, přesný řez, odvětvování a kácení. Souběžně však také probíhaly doprovodné disciplíny jako hod sekyrou, práce s vyvážecí soupravou, řezání břichatkou, střelba na laserové střelnici, kterých se mohl zúčastnit každý, tedy i veřejnost.

Toto klání totiž nebylo uzavřenou akcí spřátelených lesnických škol, výkony mladých dřevorubců mohl obdivovat kdokoli. Této možnosti hojně využili zástupci odborné veřejnosti i občané přilehlých vesnic a žáci nedalekých škol.

V rámci družstev, kterých soutěžilo celkem 15 se naši borci umístili na nádherném 2. místě, poraženi už byli jen družstvem z Rakouska. V kategorii celkového pořadí jednotlivců ze všech zemí se na 2. místě umístil Martin Hutaj. V kategorii celkového pořadí jednotlivců soutěžících z ČR, kterých soutěžilo celkem 18, se na 1. místě umístil Martin Hutaj a na 3. místě Václav Pěnkava. V jednotlivých soutěžních disciplínách se na 3. místě umístil Václav Pěnkava v disciplíně kácení a v disciplíně kombinovaný řez obsadil Martin Hutaj 3. místo.

Celá akce proběhla v přátelském a sportovním duchu a mohla tak naplnit svůj hlavní cíl, a sice umožnit mladým dřevorubcům navázat přátelství s jejich evropskými kolegy a motivovat je k další práci a k dalšímu sebezdokonalování.

Martinovi a Vaškovi moc gratulujeme, jsme na ně hrdí a také děkujeme všem učitelům odborného výcviku za přípravu kluků a za výbornou reprezentaci školy.

Další aktuality

Smysluplná brigáda během letních prázdnin.

Místní kolo soutěže YPEF (Young People in European Forests) Jako již tradičně, tak ...

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky oznámili další nález sršně asijské ...

Další aktuality