×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Exkurze žáků 3. a 4. ročníku ve firmě Stora Enso Timber, s.r.o. Planá

Exkurze žáků 3. a 4. ročníku ve firmě Stora Enso Timber, s.r.o. Planá

07. 04. 2017

Dne 14.3.2017 se žáci 3. a 4. ročníku oboru Lesnictví a žáci 3. ročníku oboru Lesní mechanizátor zúčastnili exkurze ve firmě Stora Enso Timber s.r.o. v Plané nedaleko Mariánských Lázní. Firma je jednou z poboček stejnojmenné finské firmy a patří do cca trojice pilařských a dřevozpracujících firem v ČR s roční kapacitou cca 2 000 000 m3 kulatiny. Exkurze byla součástí výuky předmětu Lesní těžba, Organizace těžebních činností, Lesní stavby a Lesnické technologie.

Začátek tvořila přednáška o samotné firmě Stora Enso, jejímu postavení na trhu, rozmístění jednotlivých poboček u nás i v zahraničí a jednotlivých produktech firmy. Pobočka v Plané se soustřeďuje na výrobu řeziva a zpracování odpadů z této výroby.

Žáci měli možnost shlédnout vykládání kulatiny, její třídění, měření, redukci kořenových náběhů, odkorňování. Další fází prohlídky byla sekce pilnice, kde převažuje agregátní způsob zpracování. Rozmítání pomocí kmenových kotoučových pil. Následovala prohlídka hoblovny, teplovzdušných sušáren a úseku impregnace.

Závěr exkurze tvořila návštěva skládky dříví s mokrým způsobem hydrotermické úpravy. Poděkování za zdárný průběh a hodnotný obsah akce patří panu Ondřeji Zárybnickému a řediteli firmy panu Peckovi.

 

Další aktuality

Smysluplná brigáda během letních prázdnin.

Místní kolo soutěže YPEF (Young People in European Forests) Jako již tradičně, tak ...

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky oznámili další nález sršně asijské ...

Další aktuality