×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Jazyková exkurze Výmar, Buchenwald, Erfurt dne 26. 9. 2017

Jazyková exkurze Výmar, Buchenwald, Erfurt dne 26. 9. 2017

10. 10. 2017

V úterý 26. 9. jsme se v rámci jazykové exkurze vydali k našim největším sousedům – do Německa. Tentokrát jsme navštívili Duryňsko.

První zastávku jsme měli ve městě žijícím kulturou – ve Výmaru. Seznámili jsme se se dvěma největšími osobnostmi tzv. zlaté éry Výmaru – Goethem a Schillerem. Navštívili jsme netradiční muzeum Weimar Haus, kde se ti z nás, co se pilně učí cizí jazyky, seznámili s bohatou historií Výmaru. Těm ostatním se tu líbilo o něco méně.

Nejsilnějším zážitkem, na který asi nikdo z nás nezapomene, byla návštěva vyhlazovacího tábora Buchenwald. V místě bývalého krematoria, v přijímací budově, z níž jen málo kdo vyšel živý, a v celách – samotkách na nás padl pocit tísně. Vkrádala se nám otázka, jak takhle může ubližovat člověk člověku. Za strohými čísly jsme viděli konkrétní lidské životy se všemi strastmi a nenaplněnými životními sny.

Exkurzi jsme zakončili v hlavním městě Duryňska Erfurtu. Jako překvapení na nás čekali atrakce, které byli na náměstí u erfurtské katedrály Panny Marie součástí oslav Erfurter Oktoberfest. Nejdříve jsme se ale prošli historickým centrem, hledali a našli Krämerbrücke i s manufakturou na čokoládu. Mnozí z nás navštívili také impozantní katedrálu a obdivovali 18 metrů vysoká vitrážová okna ze 14. století. Jiní si nenechali ujít pohled na Erfurt z obřího kola či adrenalin na houpajícím se kladivu.

A protože se jednalo o exkurzi, připravila pro nás naše němčinářka „celotáborovou bojovku“. Dostali jsme během dne celkem 18 otázek a úkolů a ti nejlepší z nás po návratu také hodnotné ceny. A tak jsme se dozvěděli na příklad, že Goethe měl 5 dětí, ale žádné ho nepřežilo. Že zvon na katedrále v Erfurtu se jmenuje Gloriosa, je vysoký přes 2 metry a je slyšet až 20 km daleko. Ale také si budeme pamatovat, že Buchenwaldem prošlo přes 240 tisíc vězňů a přibližně každý čtvrtý zde zahynul.

Program exkurze byl náročný, ale každý si našel to své. A nenechali jsme si ujít ani duryňskou klobásku a typický zákusek, tzv. Windbeutel.

Kommt nächstes Mal mit uns Deutschland genießen. Tschüs!

Další aktuality

průvodní-dopis-prodej-majetku-dílnyStáhnout inzerát-vybavení-dílnyStáhnout

Hi20-inzerátStáhnout nabídkové-řízení-Hyundai-i20Stáhnout

Připomeňme si první ročník festivalu, který byl plný radosti a sounáležitosti. Všem ...

Další aktuality