×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Report ze soutěže Hejnický dřevorubec 2017

Report ze soutěže Hejnický dřevorubec 2017

01. 11. 2017

Je 18. října 2017 a my přijíždíme přesně včas. Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, pracoviště Hejnice pořádá každoroční soutěž žáků v práci s motorovou pilou „Hejnický dřevorubec“. Pro zpestření klání jsou tu ještě doplňkové úkoly, jejich hodnocení se však do základních výsledků nezapočítává.

Naši školu reprezentují dva žáci třetího ročníku – Pavel Weinfurter a Štěpán Jaroš. Ve startovním poli je 18 závodníků plus dva na tzv. divokou kartu. Ti budou z výsledků vyřazeni.

Hned po obědě následuje poučení a losování startovních čísel. Pavel losuje číslo 2 a Štěpán číslo 10. Oba zůstávají v prvním družstvu, které Štěpán uzavírá, a začínají kácením. Je 14,07 hodin, jeden ze závodníků má za sebou nepříliš úspěšné kácení a na řadě je Pavel. Za okamžik se dopouští základní chyby – šikmý řez směrového zářezu vede o několik centimetrů před konec vodorovného řezu. Následující zápich je dobrý, ale Pavlovi se něco nezdá a provádí opravu. Dostává se příliš vysoko nad povolený rozměr, nevšímá se toho a dokončuje kácení. Sledujeme měření pařezu, rozhodčí směru přichází k zapisovateli a já slyším „nula“. Že by byl směr kácení dále než čtyři metry a Pavel by dostal nula bodů za směr? Opak je pravdou. Pavlovi se podařilo to, co jsem na soutěžích ještě nezažil. Zasáhl absolutně přesný střed směrového kolíku a neuvěřitelné se stalo skutkem. Za směr neztrácíme ani bod. Čas 2.27 min. je velmi dobrý a po započtení ztrát na pařezu dostává Pavel 608 bodů, což je sice dobré, ale ne výborné. Vzhledem k možnostem nácviku jsme téměř spokojeni.

V 15.25 hod. uzavírá Štěpán kácení prvního družstva. Úhel směrového zářezu se nám zdá malý a je tady zápich. Příliš vysoko. Štěpán si to prohlíží, nechává to být a dokončuje hlavní řez. Čas 2.06 min. ukazuje, že bylo dostatek prostoru na opravu. Výška 60 milimetrů dává nula bodů, na směru je odchylka 57 cm, celkem pouhých 533 bodů.

Štěpán má teď hodně času a jde na doplňkovou soutěž. Disciplíny imitují skutečný Timber sport. Motorovou pilou je třeba na čas odříznout tři kotouče v zóně 15 cm, kotouč nesmí být slabší než 30 milimetrů. Následuje přesekání kmene o síle asi 15 cm a ještě řezání jednomužnou břichatkou na čas, kmen je silný asi 25 cm. Obojí je fyzicky velmi vyčerpávající.

Mezitím je Pavel na výměně řetězu. Přicházím trochu pozdě. Na stole je krev a vidím zakrvácený obvaz. Zranění naštěstí nevyžaduje lékařskou pomoc a ošetření se ujímá kolega pan Matuštík, Výměna řetězu se Pavlovi nepovedla, čas 59.9 vteřin a zranění přinášejí pouze 8 bodů. Přesto není Pavel poslední, ještě další čtyři závodníci za ním končí s nulou.

Teď už je Štěpán na poznávačce. Poznat deset dřevin, poskládat dřevo, větvičku a plod je velmi, velmi těžké. Než se Štěpán potrápil při určování dřevin, má Pavel za sebou kombinovaný řez. První kotouč je dobrý v úhlech, práh 8,22 mm vzhledem k našim podmínkám beru jako přijatelný, na druhém kotouči se zřejmě projevilo zranění jak bolestí, tak i psychicky. Rozhozené úhly, vysoký práh 11.36mm a velmi dlouhý čas 52.24, to vše dohromady dává jen 97 bodů, což je sotva polovina reálných možností. Pavel se však dostává do dobré pohody a jde na přesný řez na podložce. První kotouč má velmi dobré úhly a práh jen 5.95 mm, druhý má práh 7.69 mm, ale jeden úhel je trochu větší. Vcelku dobrý čas disciplíny 39.95 vteřin a do hodnocení připočteme 194 bodů. Je to dobré.

Je po 17. hodině a Štěpán je na výměně řetězu. Nedaří se. Čas 47.65 vteřin je daleko za jeho možností a dává pouze 52 bodů. Jen připomínám – 100 bodů je za 18 vteřin.

Pavel se právě trápí v doplňkové soutěži, zejména v poznávačce a Štěpán je na kombinovaném řezu. První kotouč má dobré úhly, ale velmi vysoký práh 11.43mm, druhý je také v úhlech dobrý a práh 9.84mm. Spolu s delším časem 47.38 vteřin získáváme 114 bodů. Ve startovním poli je Štěpán v tuto chvíli v druhé polovině závodníků.

Je tady přesný řez. Štěpán se překonává. Už první kotouč je hodný medaile. Vcelku malá úhlová odchylka a práh jen 3.21 mm. Druhý kotouč je ještě lepší. Téměř dokonalé úhly a práh jen 2.32 milimetrů. To se často nevidí. Čas 46.34 je delší, ale vzhledem k ostatním výsledkům závodníků je opravdu dobrý a Štěpán získává 221 bodů, úžasné.

Odečteme-li závodníka s divokou kartou, nastoupíme druhý den do závěrečného odvětvování ze sedmého a osmého místa. V družstvech nás toto pořadí drží na bronzové příčce.

Je 19. října 2017 a po slavnostním zahájení pokračuje soutěž odvětvováním. Je to disciplína, která může změnit všechno. Tady pracují nervy a taktika. Vsadit vše na jednu kartu, nebo zpomalit a snažit se o tzv. čistou kládu bez suků a zářezů. Velké dilema. Dobré umístění v kácení a přesném řezu nám už nikdo nevezme, ale pořadí jednotlivců a třetí místo v družstvech jsou ohroženy. Ze sedmého a osmého místa průběžného pořadí na přední pozice nedosáhneme, musíme se udržet. Potřebujeme tedy čistou kládu.

V půl jedenácté jdeme do boje. Nedaří se. Štěpán má dlouhý čas 57.26 a jeden suk, získává ještě dobrých 272 bodů. Pavel má čas kratší 46.65, ale čtyři suky a dva zářezy a dostává 214 bodů. Už se loučíme s třetím místem v družstvech. Ti, co nás mohou nejvíce ohrozit, nastupují vzhledem k lepšímu umístění až po nás. Jsou to silní soupeři, máme se čeho obávat.

Za deset minut jedenáct přichází další zázrak. Další situace, jakou jsme dosud na závodech nezažili. Oběma našim soupeřům téměř ve stejném okamžiku padají řetězy z lišt a my jsme v bezpečí. Jejich velká ztráta času nás už nemůže ohrozit.

Než se vyhodnotí výsledky, baví diváky skutečný Timber sport. U nás přichází na řadu soutěž zvaná tady „Štafeta“. Běžně se jedná o závod čtyřčlenných družstev. Na 16 metrů dlouhé trati odřezává závodník kotouče z ležících a stojících kmenů. Hodnotí se čas, bezpečnost (např. pohyb s běžícím řetězem) a kladné body se udělují za uříznutý kotouč ve vyznačené zóně, který zůstane na stojícím kmeni, tedy nespadne na zem.

Disciplínu předvedou a soutěžit budou opravdoví borci. Nastupuje hlavní rozhodčí dnešních závodů a účastník mistrovství ČR v Ralsku Pavel Češka, mistr republiky Martin Pňaček, mistr republiky Jindra Fazekáš a úspěšný junior z Ralska Jan Sobota nebo Roman Pospíchal, oba dřívější absolventi hejnické školy.

K mému překvapení se kromě jiných do závodu přihlašují i naši kluci. Nikdy jsme to nezkoušeli, nemáme ani kde a na čem, kluci to znají jen ze čtení pravidel a našeho výkladu a tady to budou poprvé vidět. Tady proběhne jen zkrácená verze, družstva mají pouze dva členy.

Závod začal ve dvanáct hodin a překvapivě se nám daří. Hned tři kotouče ze stojících kmenů zůstávají na místě a naši získávají 60 bodů k dobru. Pak už je na řadě jen závěrečné vyhodnocení a vyhlášení výsledků.

Pavel má třetí místo v kácení jednotlivců, před ním jsou jen závodníci ze Slovenska, je tedy v ČR první. Štěpán má druhé místo v přesném řezu, před ním je jen jeden závodník ze Slovenska a tedy i on je v ČR první. V družstvech jsme obsadili třetí místo, před námi je opět na prvním místě Slovensko a na druhém místě Křivoklát.

Byla tedy naše mise úspěšná? Určitě ano. Právě na Křivoklátě bude na jaře 2018 Mistrovství republiky žáků s mezinárodní účastí. Snad i tady budeme mít s podporou školy úspěch.

Jaroslav Chrust

Další aktuality

Smysluplná brigáda během letních prázdnin.

Místní kolo soutěže YPEF (Young People in European Forests) Jako již tradičně, tak ...

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky oznámili další nález sršně asijské ...

Další aktuality