×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Jizerský dřevorubec 2022

Jizerský dřevorubec 2022

29. 10. 2022

K této soutěži neodmyslitelně patří správná technika, přesný řez i rychlost. Zástupci Střední lesnické školy Žlutice Karel Krátký a Tadeáš Kadlec vyrazili ve středu 19. a ve čtvrtek 20. října 2022 bojovat do městského parku ve Frýdlantu o nejlepší umístění v soutěži Jizerský dřevorubec, kterou pořádala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant.

Soutěže se celkem účastnilo šestnáct soutěžících ze sedmi lesnických škol České republiky. Mezi technické disciplíny, se kterými si museli mladí žáci poradit, patřilo například kácení stromu do vymezeného prostoru, během kterého je důležité co nejlépe zasáhnout kolík uprostřed. Dalšími disciplínami byly přesný řez, kombinovaný řez a podložka a nechyběla ani výměna řetězu, kterou mladí dřevorubci zvládli za pár vteřin.

Ve čtvrtek na soutěžící čekala disciplína odvětvování. Museli co nejrychleji a zároveň nejpřesněji u kmene odřezat zasunuté dřevěné tyče. Záštitu nad Jizerským dřevorubcem přebral náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti a starosta Frýdlantu, Ing. Dan Ramzer.

V druhém ročníku Jizerského dřevorubce se podařilo v konkurenci žáků z celé republiky vybojovat žákům Střední lesnické školy Žlutice v kategorii družstev 3. místo a v kategorii jednotlivců bral zlato ,,žlutičák“ Karel Krátký. Gratulujeme a přejeme ať se daří i nadále.

Další aktuality

Smysluplná brigáda během letních prázdnin.

Místní kolo soutěže YPEF (Young People in European Forests) Jako již tradičně, tak ...

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky oznámili další nález sršně asijské ...

Další aktuality